איך לאלף כלב לא לנבוח

השאלה "איך לאלף כלב לא לנבוח?" מעסיקה בעלי כלבים רבים – ולגמרי בצדק. למרות שנביחות הן בסך הכל התנהגות טבעית בכלבים, כלב נבחן עלול להוות מטרד ומקור לתסכול הן לבעל הכלב והן עבור שכניו – מה שעלול להיות גם בעוכריו של הכלב עצמו, בסופו של דבר. למרבה המזל, עם סבלנות, עקביות והרבה חיזוקים חיוביים, ניתן לאלף גם נבחנים כרוניים, להפסיק לנבוח בהגזמה. במאמר זה, נחקור שיטות וטכניקות שונות שיעזרו לכם במשימה ונסביר ממה עדיף להימנע.

 

מדוע כלבים נובחים מלכתחילה?

לפני שתתחילו לאמן את הכלב שלכם לא לנבוח, חשוב להבין מדוע כלבים נובחים מלכתחילה.

זהירות מוקש!

שני הסיבות הנפוצות ביותר לנביחות אצל כלבים

שני הסיבות הנפוצות ביותר לנביחות אצל כלבים נובעים מתקשורת לא נכונה עם הכלב. בלי לשים לב בעלי הכלבים מחזקים נביחות או התנהגויות לא רצויות אחרות ע"י מתן תשומת לב במקומות לא נכונים.

מקרה ראשון: כאשר מישהו דופק על הדלת והכלב נובח, אנחנו רוצים שהוא יפסיק וכתוצאה אנחנו נותנים אומרים לו "ששש", מלטפים אותו ונותנים לו תשומת לב. כך אנחנו בעצם מחזקים את ההתנהגות הלא רצויה והכלב לומד שכל פעם שמישהו מגיע לדלת והוא נובח על הדלת הוא מקבל ליטופים.

מקרה שני: כאשר הכלב נובח ואתם רחוקים ממנו (כניראה במיטה מנסים לישון) ואתם צועקים לו "שקט" או "חלאס", אתם בעצם את הנביחות. הכלב לא מבין עברית ומה שהוא מבין מהצעקות שלכם זה כל הכבוד לך! תמשיך לנבוח ולהתריע לנו מפני סכנות אפשריות.

אם הדוגמאות הללו נשמעות לכם מוכרות תרגישו חופשיים להתקשר או להמשיך לקרוא את המאמר ואני אעזור לכם.

סיבות נוספות בגינן כלבים נובחים הינן:

  • תקשורת: נביחות היא הדרך של כלבים לתקשר את הצרכים, הרצונות והרגשות שלהם. הם עשויים לנבוח כדי להתריע בפניכם על איום פוטנציאלי, להביע התרגשות או לחפש תשומת לב.
  • חרדה ופחד: כלבים עלולים לנבוח כשהם חשים חרדה או פחד. הצורך לנבוח מפחד או חרדה יכול להיות מופעל על ידי אנשים לא מוכרים, חיות אחרות או רעשים חזקים.
  • שעמום: כלבים משועממים עלולים לנבוח כדי להעביר את הזמן או לבטא את חוסר השקט שלהם.
  • התנהגות טריטוריאלית: יש כלבים שנובחים כדי להגן על הטריטוריה שלהם או כדי לסמן את נוכחותם. זה נפוץ במיוחד כאשר הם רואים זרים או בעלי חיים אחרים בטריטוריה שהם מחשיבים כשלהם.
  • בעיות בריאותיות: במקרים מסוימים, נביחות מוגזמות יכולות להיות סימן לבעיות בריאותיות בכלבים. לכן אם הכלב שלכם פתאום מתחיל לנבוח יתר על המידה, חשוב להתייעץ עם הווטרינר שלכם כדי לשלול בעיות רפואיות.

 

איך לאלף כלב לא לנבוח – טכניקות להפחתת נביחות מוגזמות

ישנן כמה גישות וטכניקות לאילוף כלבים, שיכולות לסייע לכם לאלף את הכלב שלכם להפסיק לנבוח על כל דבר שזז, במאמר זה אני אסביר לכם את השיטה שאני משתמש בה כאשר אני מגיע לאלף כלב נבחן,
הדבר הראשון שצריך לבדוק זה האם הכלב נובח בגלל שהוא רוצה משהו, יכול להיות שהכלב פשוט מנסה לתקשר איתכם ולהסביר לכם שהוא צריך לצאת להתפנות או שהוא רעב או צמא, אם זה המקרה אז הפתרון הוא די פשוט … תנו לכלב אוכל, מים או תוציאו אותו לטיול.
אם תקשורת זו לא הבעיה, והכלב פשוט נובח ללא הרף תוכלו להשתמש בשיטת האילוף שאני משתמש בה אני מסביר לכלב מה לא עושים בעזרת תיקונים, כל פעם שהכלב מציע התנהגות שלילית הוא מקבל תיקון.
וכל פעם שהכלב מציע התנהגות רצויה הוא מקבל חיזוק חיובי, בדרך זו הכלב מבין מה לא לעשות ומה כן לעשות.

תיקון התנהגות לא רצויה

אם הגעתם למאמר הזה אז אני מעריך שהכלב שלכם נובח ולכן אנו נתחיל בהסברה לכלב שזו לא צורה להתנהג בה. כאשר הכלב נובח תחילה ננסה לומר לו "די!" בתון תקיף – שימו לב שטון הדיבור שלכם חשוב בהסברה כי הכלב לא מבין את שפת הדיבור שלנו.
אם הכלב עדיין לא מפסיק לנבוח, נלך אליו, נאחז לו בקולר ביד חזקה וכשאנחנו מולו נגיד לו "שששש" בטון תקיף. ברגע שהכלב מפסיק לנבוח נעבור לשלב הבא בו נסביר לכלב שהיעדר הנביחות ורגיעה זו ההתנהגות הרצויה.

חיזוקים חיוביים על התנהגות רצויה

חיזוק חיובי היא השיטה היעילה ביותר לחיזוק התנהגויות רצויות ובמקרה שלנו להרגלת הכלב לא לנבוח. לאחר שהכלב הפסיק לנבוח תוכלו לתגמל אותו בעזרת פינוקים, חטיפים, שבחים וחיבה.

שימו לב

זיהוי טריגרים – טיפ למומחים בלבד.

אם תרצו להסביר לכלב לא לנבוח בדרך המהירה ביותר נסו לזהות את הטריגרים – שימו לב מה מניע את הכלב שלכם לנבוח יתר על המידה. האם זה קורה כשהוא רואה כלבים אחרים, שומע רעשים או כשהוא נשאר לבד בבית?
ברגע שאתם תדעו מה הטריגרים תהיו מוכנים מראש ותדעו שהכלב עומד לנבוח עוד לפני שהוא מתחיל ותוכלו לתקן אותו ברגע בו הוא נובח.

עקביות היא שם המשחק

כשמדובר בכלבים עקביות היא המפתח – היו עקביים בתגמול כלבכם על התנהגות שקטה והשתמשו באותה פקודה בכל פעם שהוא נובח. זה יעזור לכלב שלכם להבין מה מצופה ממנו.

דה-סנסיטיזציה והתניה חלופית

אם נביחות הכלב שלכם מוטרגות על ידי גירויים ספציפיים כמו כלבים אחרים או אנשים זרים, תוכלו להשתמש בטכניקות של הקהיית רגישות והתניה נגדית. ככה זה עובד:

  1. חשיפה הדרגתית: התחילו בחשיפת הכלב שלכם לטריגר במרחק שבו הוא לא מגיב אליו בנביחות מוגזמות. לדוגמה, אם הכלב שלכם נובח על כלבים אחרים, חשפו אותו לכלבים אחרים ממרחק בטוח.
  2. תגמלו התנהגות רגועה: כאשר הכלב שלכם נשאר רגוע בנוכחות טריגר שלרוב היה גורם לו לנבוח, תגמלו אותו בחטיפים, פינוקים ובשבחים. הקטינו בהדרגה את המרחק בין הכלב שלכם לבין הטריגר.

גם כאן, עקביות היא המפתח להצלחה. יש לחזור על תהליך זה באופן קבוע, תוך הגדלת החשיפה לטריגרים בהדרגה. עם הזמן, הכלב שלכם ילמד שהטריגרים שגרמו לו לנבוח עד כה, אינם מהווים איום, ונביחותיו יפחתו.

פעילות גופנית וגירוי מנטלי

כלבים רבים נובחים מתוך שעמום או עודף אנרגיה. לכן חשוב לוודא שהכלב שלכם מקבל מספיק הזדמנויות לפרוק אנרגיה בפעילות גופנית, ולספק לו גם גירויים מנטליים. טיולים יומיומיים ממושכים, זמן משחק וצעצועיפ אינטראקטיבים לכלבים, יכולים להשאיר את הכלב שלכם פעיל ומרוצה, ולהפחית את הצורך שלו לנבוח כדי לקבל את תשומת לבכם.

7 טיפים שיכולים לעזור לכם לאלף הכלב שלכם להפסיק לנבוח

בכל שיטה שלא תבחרו לאילוף הכלב להפסקת הנביחות, חשוב להקפיד על הטיפים הבאים, שיובילו אתכם להצלחה:

  1. למדו את הכלב שלכם תגובה חלופית לנביחות:
    השלב הראשון באילוף כלב לא לנבוח הוא להבהיר לכלב שלכם מה אתם רוצים שהוא יעשה במקום לנבוח. לדוגמה, אם הכלב שלכם נובח על אנשים שעוברים ברחוב, בקשו ממנו לשבת או לשכב במקום זאת.
  2. היו עקביים בפעולות שלכם:
    כלבים לומדים על ידי חיזוקים חיוביים ושליליים. כאשר הכלב שלכם עושה את מה שאתם רוצים, חזקו אותו באמצעות מילים טובות, חטיפים או משחק. אולם אם הכלב שלכם נובח, אל תענישו אותו, שכן צעקות או ענישה פיזית עלולות להחמיר את הבעיה.
  3. ספקו לכלב שלכם פעילות גופנית ופעילות מחשבתית:
    פעילות גופנית ופעילות מחשבתית חשובות לכלבים באופן כללי, והן יכולות להיות גם דרך טובה להפחית נבחנות. כאשר הכלב שלכם עסוק ופעיל, הוא פחות מועד לנבוח. לכן ודאו שהכלב שלכם מקבל מספיק זמן לשחק, לרוץ ולחקור את הסביבה שלו.
  4. אל תתגמלו את הכלב שלכם בתשומת לב כאשר הוא נובח:
    אם הכלב שלכם נובח כדי למשוך את תשומת לבכם, אל תיתנו לו אותה. לעומת זאת, כאשר הכלב שלכם נרגע, תגמלו אותו על כך. זה ילמד אותו שהתנהגות שקטה היא זו שזוכה לתגמול – ולא נביחות.
  5. כאשר אתם מזהים את הטריגר לנביחות המוגזמות, נסו לטפל בו:
    לדוגמה, אם הכלב שלכם נובח על אנשים שעוברים ברחוב, תוכלו לנסות להרחיק אותו מהחלון או ללמד אותו לקשר בין צלצול פעמון הדלת לאנשים נחמדים שמגיעים.
  6. הקפידו על שגרה יומיומית קבועה לכלב שלכם:
    שגרה קבועה תעזור לכלב שלכם להרגיש רגוע ובטוח יותר.
  7. היו סבלניים – זה תהליך:
    אילוף כלב לא לנבוח, הוא תהליך שיכול לקחת זמן. לכן אל תתייאשו אם לא תראו תוצאות מידיות. התמידו בתהליך, והתוצאות יגיעו בהדרגה.

כמובן, אם אתם מתקשים לאלף את הכלב שלכם לא לנבוח בכוחות עצמכם, כדאי לפנות למאלף כלבים מקצועי. מאלף כלבים מוסמך יכול לעזור לכם להבין את ההתנהגות של הכלב שלכם ולפתח תוכנית אילוף מותאמת אישית ואפקטיבית יותר.

 

האם קולר נגד נביחות הוא דרך מומלצת לאלף את הכלב להפסיק לנבוח?

התשובה העקרונית לשאלה זו היא לא. קולרים נגד נביחות, יכולים לשמש כמוצא אחרון, אך ורק אם כל השיטות האחרות להפסקת הנביחות נכשלו כשלון חרוץ. קולרים אלו משחררים גירוי לא נעים כאשר הכלב נובח, מה שיכול להרתיע אותו מלנבוח ללא הפסקה, אך גם לאמלל אותו, לתסכל אותו ולהפוך אותו לחששן וחרדתי יותר. לכן פתרון זה רלוונטי רק באם שום מתודה אחרת לא הניבה את התוצאות הרצויות, והנבחנות של הכלב מעמידה אותו ואת בעליו בסכנה. בכל מקרה, קריטי להתייעץ עם מאלף כלבים מקצועי ווטרינר לפני השימוש במכשירים כאלה כדי להבטיח שהם מתאימים לכלב שלכם ולהימנע מלגרום לו נזקים פיזיים או התנהגותיים מיותרים.

 

לסיכום

אילוף הכלב לא לנבוח בהגזמה, דורש סבלנות, עקביות והבנה עמוקה של ההתנהגות והטריגרים של הכלב שלכם. זכרו שנביחות הן צורה טבעית של תקשורת בכלבים, ולכן חיוני לגשת לתהליך באמפתיה ובחיזוקים חיוביים – ולא בכעס וענישה.

כמובן, אם אתם נתקלים בקשיים, אל תהססו לבקש הדרכה של מאלף כלבים מקצועי שיעזור לכם לטפל בבעיות בכלים המתאימים לכלבכם ולנסיבות הספציפיות שלכם.

ב- "בארק פארק" תמצאו מגוון תוכניות אילוף כלבים מותאמות אישית, המציעות פתרון לשלל בעיות התנהגות של כלבי בית, כולל נביחות. על ידי זיהוי הגורמים לנבחנות של כלבכם ושימוש בטכניקות אילוף מקצועיות, אנו סמוכים ובטוחים בכך שתוכלו להשיג מערכת יחסים שקטה והרמונית יותר עם חברכם הפרוותי.

לפרטים נוספים והזמנת פגישת אילוף בביתכם, צרו קשר עם חברת "בארק פארק" כבר היום!

אהבת? שתף עם חברים...
שתף בוואטסאפ
תמונה של כותב המאמר: אורי כהן
כותב המאמר: אורי כהן

אהלן, אני מייסד חברת "בארק פארק",
נכנסתי לעולם האילוף כבר בגיל 16, עברתי שלל קורסים לאילוף כלבים, אילפתי שלל כלבים והשארתי המון לקוחות מרוצים.
אני יכול לומר בלב שלם שכאשר אתם תתחילו את תהליך אילוף הכלב שלכם יחד איתנו אתם תהיו אסירי תודה על כל רגע.
שמתי לעצמי כמטרת על להנגיש את כל הידע הדרוש בכדי שאתם, בעלי הכלבים, תוכלו לגדל כלבים שמחים יותר ובריאים יותר!

יש לכם שאלה? שלחו לי הודעה בפרטי😉
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
עיצוב לפונט 2
חרדת נטישה אצל כלבים ואיך מטפלים בה
כמה עולה אילוף כלבים?
איך ללמד כלב ארצה
רכושנות כלבים – איך פותרים זאת?
איך ללמד כלב למקום
אילוף כלבים תוקפניים