אילוף כלבים תוקפניים הינו אתגר מורכב הדורש מיומנות וידע רב. כלב תוקפני עלול לסכן את בעליו, משפחתו וסביבתו ולכן יש צורך בטיפול מקצועי ויסודי כדי למתן את ההתנהגות התוקפנית. במאמר זה נסקור את סוגי ההתנהגויות התוקפניות בכלבים, נדון בגורמים להתנהגויות הללו, ונסביר כיצד אילוף כלבים מקצועי יכול לסייע.
מדוע אילוף כלבים תוקפניים הוא קריטי כל כך?
תוקפנות בכלבים היא אחת הבעיות שבעלי כלבים הכי מוטרדים מהן. למרות שהכלב ידוע כ"חברו הטוב של האדם", גידול לקוי עלול להפוך כלב לסכנה ממשית לסביבתו בבגרותו. לכן, חשוב להבין מהם הגורמים שהופכים גור חמוד לכלב תוקפני ומסוכן ואיך אנו מונעים זאת!
הדבר הראשון שחייבים לבדוק לפני שמתחילים אילוף כלב תוקפני
סיבה אפשרית ראשונה שיש לבדוק במקרה של כלב תוקפני היא האם הוא סובל מכאב כתוצאה מבעיה בריאותית. כפי שבני אדם היו מעדיפים להימנע ממגע פיזי כאשר הם חשים כאב, כך גם הכלב עלול להגיב בתוקפנות כדי להתגונן.
לכן, לפני הפניה אל מאלף כלבים תוקפניים, ראשית יש להביא את הכלב לבדיקה וטרינרית כללית ולשתף את הווטרינר בהתנהגות התוקפנית. בדיקה זו עשויה לשלול קיומה של בעיה רפואית הגורמת לכאבים ותוקפנות מצד הכלב.
סוגי ההתנהגויות התוקפניות בכלבים
מעבר לתוקפנות הנובעת מכאב, קיימים מספר סוגים נוספים של התנהגויות תוקפניות אצל כלבים:
- תוקפנות הנובעת מפחד – כאשר הכלב חש איום, הוא עלול לתקוף כהגנה עצמית
- תוקפנות דומיננטית – זוהי תוקפנות הנובעת מרצון הכלב לשלוט ולהיות דומיננטי בלהקתו
- תוקפנות טריטוריאלית – מדובר על תוקפנות כלפי פולשים לטריטוריה אותה הכלב תופס כשלו
- תוקפנות ציד (מכונה לעיטים גם "פריי דרייב" או באנגלית "Prey drive") – כאן מדובר בהתנהגות תוקפנית הנובעת מאינסטינקט הציד של הכלב
- תוקפנות הישרדותית – כאשר הכלב נאבק על משאבים בסיסיים כמו מים, מזון ומחסה, הוא עלול לפתח הרגלים תוקפניים
בכל המקרים הללו, התוקפנות ניתנת למניעה מראש. בעזרת גידול ואילוף נכונים, אפשר לשמור על הכלב מחונך, נוח ויציב ולמנוע ממנו להפוך לכלב תוקפני מלכתחילה. אך אל דאגה – גם אם "איחרתם את הרכבת" והנטיות התוקפניות של הכלב כבר ניכרות – עדיין יש מה לעשות.
חובה לדעת! כל פעם שכלב מבצע התנהגות מסויימת הוא גם "מחזק אותה" ולכן מבצע אותה בדחיפות גבוהה יותר,
בדיוק בגלל הסיבה הזו חשוב לפנות למאלף מוקדם ככל שניתן וכך גם האילוף יהיה קל יותר.
שימו לב: לא כל סימן לתוקפנות חייב להסתיים בתקיפה!
הדרך היעילה ביותר למנוע התנהגות תוקפנית אצל כלבים היא על ידי למידה והבנת שפת גופם. כך ניתן לזהות סימני מצוקה מקדימים לתוקפנות, ולנטרל אותם לפני שזה מגיע לתקיפה בפועל.
חשוב להבין ששפת הגוף של הכלב באה להצביע על מצבי לחץ ואיום המהווים עבורו גורמי סיכון. זיהוי מוקדם של סימנים אלה מאפשר לכם להתערב כדי להרגיע את הכלב ולמנוע ממנו לתקוף את מי שבסביבתו.
בעזרת מאלף מקצועי, ניתן ללמוד לזהות את הסימנים הייחודיים לכלב שלכם וכך למנוע הסלמה לתקיפה בפועל. לדוגמה, יש כלבים המפנים מבט לעבר בעליהם כשהם חשים מאוימים, כאילו הם מבקשים עזרה. ניתן לחזק התנהגות זו באמצעות חטיף, וכך לעודד את הכלב להתמקד בבעליו במקום בגירוי המאיים. שימוש בטכניקה זו יכול לסייע במניעת הסלמה של המצב.
בקצרה, הבנת שפת הגוף של הכלב ומה שהוא מנסה לבטא באמצעותה, הם המפתח למניעה יעילה של התנהגות תוקפנית מצידו.
מה שפת הגוף של הכלב מספרת לנו?
כפי שהסברנו, כשמדובר על כלב תוקפני, ניתן ללמוד משפת הגוף הכלבית, המון על הגורמים והסיבות לתוקפנות של הכלב. שימו לב לדוגמאות הבאות שמתייחסות לסוגים השונים של ביטויי התוקפנות בכלבים, שכל אחד מהם בא לבטא צורך או קושי אחר של הכלב:
שפת גוף תוקפנית הנובעת מפחד
ההתנהגות התוקפנית במקרה כזה תתבטא באוזניים שמוטות, זנב מוטה כלפי מטה או בין הרגליים, נביחות, חשיפת שיניים, פרווה סמורה, נשימות קצרות ומהירות, הוצאת לשון החוצה מפחד, עיניים פעורות החושפות את החלק הלבן של העין, ליקוק שפתיים ועוד.
תוקפנות שנועדה להביע דומיננטיות
במקרים הללו ההתנהגות התוקפנית תבוא יותר לידי ביטוי בליקוק שפתיים, חשיפת שיניים, גרגור ונביחות, כאשר הכלב יסתכל ישירות בעיניים של בעל החיים או האדם שמולו הוא מנסה לבטא דומיננטיות. זאת כאשר אוזני הכלב יופנו כלפי המטרה שעליה הוא קורא תיגר, ולרוב גם זנבו יקשיח כלפי מעלה.
תוקפנות טריטוריאלית
התנהגויות תוקפניות הנובעות מדחף להגן על הטריטוריה, יתבטאו בנביחות, חשיפת שיניים, הקשחת הזנב, זקיפת אוזניים והפנייתן כלפי המטרה, וכן הלאה.
שפת גוף של תוקפנות המגיעה מתוך יצר ציד וטרף
שפת הגוף התוקפנית במקרה הזה, תתבטא בסממנים כמו אוזניים מוטות כלפי המטרה, ריצה כלפי המטרה, נביחות. במקרים רבים במידה והכלב לא מצליח להגיע למטרה, הוא עלול גם להתחיל ליילל מתסכול, להקשיח את הזנב וכדומה. אם הכלב שלכם מראה סימני תוקפנות מסוג זה, פירוש הדבר הוא שהוא "התביית" על משהו (או מישהו) שהוא מזהה כטרף פוטנציאלי שיש לו צורך לצוד אותו.
תוקפנות רכושנית / הישרדותית
חשיפת שיניים, אוזניים מוטות כלפי מטה, זנב קשיח, הסתכלות למטרה בעיניים, גרגורים ונביחות – כל אלו מצביעים על רכושנות של הכלב, שעשויה לנבוע מיצר השרדותי ותחושה שמישהו אחר מאיים לקחת ממנו את הביטחון ו/או מקורות המזון שלו.
זיהוי הגורמים להתנהגות התוקפנית של הכלב – המפתח להתאמת שיטת האילוף הנכונה
אחרי שלמדתם להבדיל בין סוגי ההתנהגויות התוקפניות של כלבים ומה אומרת שפת הגוף של הכלב שלכם, על הסיבות לתוקפנות שלו, הגיע הזמן לדבר על הגורמים, או ה"טריגרים" להתנהגויות הללו. כלומר, כדי שתוכלו לטפל ביעילות בבעיית התוקפנות של הכלב, חשוב ללמוד לזהות את מה שמעורר את יצר התוקפנות שלו: האם כואב לו משהו? מה מפחיד אותו? מול מי הוא מרגיש צורך לבסס את הדומיננטיות שלו? האם יש משהו שמערער על תחושת הבעלות שלו על הטריטוריה או מישהו שמאיים לכאורה לגזול ממנו את האוכל שלו? שאלות דומות אפשר לשאול גם בהקשר לצורך של הכלב להגן על בעליו וגורמים שהוא עלול לזהות בתור איומים פוטנציאליים ברמה ההישרדותית.
מאלף כלבים מוסמך ידע לכוון אתכם לזיהוי הטריגרים הללו ולאילוף כלבכם להתמודדות נכונה איתם שאינה כרוכה בתוקפנות.
כיצד מאלף כלבים מקצועי יכול לסייע בתהליך של אילוף כלבים תוקפניים?
בעבודה עם מאלף כלבים מקצועי, ניתן לנקוט במספר צעדים כדי למנוע התנהגות תוקפנית בכלבים:
- ניתן לשנות את יחסו של הכלב כלפי כלבים אחרים בעזרת תרגילים המסבירים לכלב שאתם בשליטה על המצב, תרגילי הצבת גבולות עבור הכלב או תרגילים המייצרים עבורו חוויה חיובית יותר במפגש עמם. לדוגמה, אם מדובר בכלב עם ביטחון עצמי נמוך מתן חטיף ברגע זיהוי כלב מתקרב, לפני שהכלב שלכם מספיק להגיב.
- ניתן ליצור עבור הכלב מרחב מבודד ובטוח בבית שאליו יוכל לסגת כאשר מגיעים אורחים. הרגלה הדרגתית של הכלב למקום בטוח זה עשויה למנוע תגובה תוקפנית מצידו.
- מומלץ שכל כלב יעבור תהליך אילוף למשמעת, מול מאלף כלבים מקצועי. חינוך למשמעת גבוהה מלמד את הכלב גבולות ברורים ביחס לבעליו ותורם למניעת תוקפנות כלפי בני משפחה. לדוגמה, בקורס כזה הכלב לומד לציית לפקודה בפעם הראשונה שהיא ניתנת, ומבצע תרגילי שליטה ומנהיגות כמו הליכה אחר הבעלים. ישנם נושאים רבים נוספים הנלמדים בקורס אילוף למשמעת אשר תורמים להצבת גבולות ברורים ומניעת תוקפנות עתידית.
לסיכום
אילוף כלב תוקפני הוא אתגר מורכב הדורש מומחיות וניסיון רב. על מנת לטפל בבעיית תוקפנות בכלבים באופן יעיל ובטוח, קריטי לפנות למאלף מקצועי ומיומן שיידע לאבחן בצורה נכונה את הגורמים להתנהגות האגרסיבית של הכלב ולהתאים לו ולבעליו תוכנית אילוף אישית.
אצלנו בחברת "בארק פארק – אילוף כלבים" תמצאו מאלפי כלבים מוסמכים בעלי ניסיון רב באילוף כלבים תוקפניים, וטיפול בבעיות התנהגות. אנו מקפידים להעניק לכל לקוח מענה מותאם אישית, תוך מעקב הדוק אחר ההתקדמות והשגת יעדי האילוף, ומספקים מעטפת מקצועית רחבה של שירותים שיסייעו להצלחה בתהליך.