רכושנות כלבים – איך פותרים זאת?

קרה לכם שהכלב נהם או נשך מישהו סביב האוכל או סביב אחד הצעצועים שלו? לתופעה הזו קוראים "רכושנות". רכושנות היא התנהגות נפוצה למדי אצל כלבים, ואם חוויתם או שאתם עכשיו חווים אותה עם כלביכם אתם יודעים עד כמה מתסכל זה יכול להיות. כלבים רכושניים עלולים להוות סיכון בטיחותי לאנשים ובעלי חיים אחרים. ובמאמר זה אני אסביר לכם מה גורם לרכושנות אצל כלבים, איך ניתן לזהות רכושנות אצל כלבים ומהם הפתרונות האפשריים לבעיה זו.

עם זאת, ההמלצה שלי אליכם היא תפנו למאלף כמה שיותר מהר ותפתרו יחד איתו את הבעיה, ניסיון לפתור את הבעיה בעצמכם עלול להחמיר אותה וזה לא מה שאנחנו רוצים.

 

האם הכלב שלכם רכושן? כך תדעו לזהות זאת

רכושנות אצל כלבים יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון סיטואציות לעיתים הרכושנות היא כלפי אוכל, לפעמים כלפי צעצוע ולפעמים אפילו כלפי הבעלים!

כדי לזהות האם הכלב שלכם רכושן שימו לב לשפת הגוף שלו, גוף הכלב יעשה נוקשה, הכלב יחשוף את השיניים, העיינים של הכלב ינעלו על האובייקט שמתקרב למשאב עליו הוא מגן, והוא יעמוד או ירכין את ראשו מעל החפץ עליו הוא מגן כדי למנוע מה"מתחרה" שלו לקבל את המשאב הזה, ברגע שה"מתחרה" יתחיל להתקרב אל האובייקט הכלב יתחיל לנהום, וכשה"מתחרה" מתקרב יותר מידי הכלב ינשך אותו. אם מה שקראתם נשמע לכם מוכר, כניראה שהכלב שלכם רכושן כלפי משאב מסויים.

שימו לב שכלבים לא יראו את כל הסימנים הללו, ברוב המקרים הם יראו רק חלק מהם, או במקרי קיצון גם יכול להיות שהכלב לא ידע לתקשר ופשוט יתקוף את ה"מתחרה" שלו בכדי להגן על המשאבים שלו.

 

מהם הגורמים לכך שכלבים הופכים לרכושנים?

ישנם מספר גורמים אפשריים לכושנית אצל כלבים. ראשית חשוב להבין שרכושנות זו התנהגות טבעית בטבע. בטבע, כלבי בר וזאבים נאבקים על מזון ומשאבים כמו מאורות לינה ומקומות מסתור. לכן, גם כלבי בית שומרים באופן אינסטינקטיבי על המשאבים "שלהם".

רכושנות אצל כלבים מתחילה מאחר והכלב מרגיש צורך להגן על האוכל שלו, זה יכול להתפתח מאחר והאחים שלו מהשגר לקחו לו אוכל או חטיפים כאשר הוא היה גור והוא היה צריך להיאבק כדי להשיג את האוכל, או שאתם חיזקתם את ההתנהגות הזו שלא במודע על ידי כך שהוצאתם לו אוכל בעל ערך מהפה והוא הבין שהוא צריך להגן על האוכל שלו כדי לקבל אותו.

אם הכלב שלכם רכושן כלפי אוכל אני אמליץ לכם להתייעץ עם מאלף בהקדם ככל שתפנו מוקדם יותר למאלף כך יהיה קל יותר לפתור את ההתנהגות, כלבים לומדים דפוסי התנהגות מהר מאוד, ולכן כל פעם שהוא מגן על האוכל ואתם מתרחקים מהאוכל הוא לומד שזו ההתנהגות שהוא צריך לבצע כדי להגן על המשאבים שלו.

ישנם גזעים הנוטים יותר מאחרים לרכושנות, כמו טריירים, דוברמנים ורועים גרמניים. תכונה זו השתרשה בהם מבחינה אבולוציונית. יחד עם זאת, כל כלב יכול לפתח רכושנות.

הבנת הרקע והגורמים להתנהגות הרכושנית בכלב, היא קריטית כדי למצוא פתרון ארוך טווח לבעיה.

כיצד מטפלים בהצלחה ברכושנות כלבים?

לאחר שזיהיתם שלכלב שלכם יש בעיית רכושנות כלבים – איך פותרים את זה? זו השאלה הבאה שבטח תעסיק אתכם.

תחשבו שלכל אוכל או חפץ יש ערך מסויים בעיני הכלב, אם נקביל את זה לעולם שלנו, בני האדם, האוכל שהכלב אוכל על בסיס יום-יום שווה 10 שקל, החטיפים שהכלב מקבל פעם בשבוע שווים 100 שקל, והנקניקיות שהכלב מקבל פעם באף פעם כבר שווים 1,000 שקל.

תחילה יש לתת לכלב את קערת האוכל שלו אשר שווה 10 שקל בלבד, להתקרב לכלב למרחק בו אתם לא מהווים איום בעיני הכלב ועל כן הוא לא יראה סימני רכושנות ולזרוק לכלב נקניק אשר שווה 1,000 שקל בעיניו, תמשיכו להתקרב אל הכלב לאט-לאט כאשר אתם ממשיכים לזרוק לו אוכל עם ערך גבוהה יותר מאשר האוכל אותו הוא אוכל, עד שאתם יכולים להתקרב אל הכלב בלי שהוא ירגיש צורך לאיים עליכם, בצורה זו אתם מלמדים את הכלב שאתם לא באים לחטוף לו את האוכל.

ברגע שאתם יכולים להיות על יד הכלב בלי שהוא ירגיש צורך לאיים עליכם תחזרו על התרגיל, תנו לו את האוכל שהוא מקבל ביום-יום אשר שווה רק 10 שקל בעיניו, תגידו את הפקודה "עזוב" ותביאו לו נקנקיה אשר שווה 1,000 שקל בעיניו ותחזקו את התפיסה שאתם לא באים לחטוף לו את האוכל אלא רק להביא לו אוכל שווה יותר.

בשלב האחרון כאשר הכלב מבין את הפקודה "עזוב" נחזור בפעם האחרונה על התרגיל, הפעם נבקש מהכלב לעזוב את קערת האוכל שלו, נביא לו חטיפים עם ערך גבוהה, ונתקרב אל קערת האוכל שלו, ניקח אותה אלינו כאשר הכלב לא מאיים עלינו ניתן לו אוכל עם ערך גבוהה ובנוסף נחזיר לכלב את האוכל שלו.

תמשיכו לבצע המון חזרות, כך שהכלב ילמד שאין לו צורך להגן על האוכל שלו.

חשוב גם ליצור סביבה נעימה ומהנה עבור הכלב. ספקו לו משחקים מגרים, פעילות גופנית ומפגשים חברתיים עם כלבים אחרים. כלב מאושר ובטוח פחות ירגיש צורך "לאגור" משאבים ולהגן עליהם.

כדי לטפל בהצלחה ברכושנות כלבים חשוב להתחיל אילוף מהר ככל האפשר כדי לא לחזק את הרכושנות אצל הכלב.

 

מה עושים במקרים קשים של רכושנות שמובילה לתוקפנות מצד הכלב? טיפול במקרי קיצון של רכושנות בכלבים

רכושנות קיצונית מצד הכלב, יכולה ליצור סכנה ממשית, גם לבעלים, גם לאנשים וחיות אחרות וגם עבור הכלב עצמו. לכן, במקרים חמורים מומלץ לנקוט באמצעים דרסטיים יותר כדי לשלוט על ההתנהגות התוקפנית.

אז מה עושים במקרים קשים של רכושנות תוקפנית? ראשית, יש להתייעץ עם מאלף כלבים מקצועי שייערוך תצפית מעמיקה על הכלב ויכין עבורכם תוכנית טיפולית פרטנית. המאלף יכול לזהות את הגורמים המדויקים לבעיה ולהתאים אימונים הדרגתיים שיסייעו לכלב לוותר בהדרגה על הרכושנות. כמובן, ייתכן שיהיה צורך בתוכנית אילוף אינטנסיבית על מנת לנטרל את ההרגלים הרכושניים.

בכל מקרה, עד שמצליחים לטפל בבעיה, חשוב לנקוט משנה זהירות סביב כלב רכושן ותוקפני.
יש להרחיק ילדים, בעלי חיים אחרים ואורחים מהכלב, בזמן אכילה או משחק עם צעצועים. יש לחסום גישה של הילדים ואורחים גם לחפצים נוספים המעוררים תגובה רכושנית מצד הכלב – גם אם אלו אינם אביזרים של הכלב בהגדרה. 

 

מהם הצעדים המומלצים למניעת היווצרות רכושנות כלבים מלכתחילה?

כדי לגדל כלב ללא נטיות רכושניות, הטיפ הראשון הוא חשיפה נכונה והדרגתית מגיל צעיר מאוד. כבר מגיל 3-4 חודשים חשוב לאפשר לגור לשחק עם מגוון צעצועים, ולנסות בעדינות לקחת אותם ממנו תוך מתן פרס חלופי.

שילוב אימוני משמעת בסיסיים הכוללים ויתור על אוכל או צעצועים הוא קריטי למניעת נטיות רכושניות אצל כלבכם. לכן יש לתגמל כל ויתור שכזה בעקביות. בנוסף חשוב לעודד את הכלב לשיתוף בצעצועים עם בני אדם וכלבים אחרים, ולחזק התנהגות זו באמצעים חיוביים גם כן.

והטיפ האחרון שאני ממליץ לעבוד עליו, הוא לעבוד על משמעת בסיסית עם האוכל של הכלב כדי לוודא שהוא מבין שהאוכל מגיע ממכם.

מעבר לכך, סביבה עשירה, מאתגרת ובטוחה עבור כלבכם, היא מפתח למניעת בעיות התנהגות מלכתחילה. זכרו כי כלב שמקבל מספיק גירויים חיוביים ופעילות גופנית אינו זקוק "להגן" על משאבים בקנאות יתרה.

כמובן, יצירת קשר בריא ואוהב עמכם כבעליו, עם חיזוקים חיוביים רבים עבור כל התנהגות רצויה, ימנע התפתחות של תחושת חוסר ביטחון או נטישה שעלולה לעורר רכושנות מצד הכלב שלכם.

יישום עקבי של הדגשים הללו יבטיח לכם כלב נעים, ידידותי וללא נטיה לרכושנות כלבים.

 

לסיכום

כפי שראינו במאמר זה, רכושנות אצל כלבים היא תופעה נפוצה שיכולה להתבטא בדרכים שונות – החל מנהימות והגנה על מזון בקנאות וכלה בתוקפנות של ממש כלפי אנשים המנסים לגשת למקומות שהכלב מחשיב בתור הטריטוריה שלו.

ראינו גם שהגורמים לרכושנות בכלבים הם מגוונים וכוללים אינסטינקטים טבעיים, ומשתנים סביבתיים, כולל חינוך לקוי. המפתח לטיפול מוצלח הוא זיהוי מוקדם של סימנים לרכושנות והתחלת אילוף למניעת רכושנות כבר בגיל צעיר.

טכניקות האילוף הללו כוללות הרגלה של הכלב לוויתור הדרגתי על חפצים תמורת תגמול חיובי, יצירת סביבה עשירה ובטוחה לכלב, ומניעת חיזוק שלילי של ההתנהגות הרכושנית. במקרים קשים ניתן כאמור לשלב גם טיפול התנהגותי אינטנסיבי. 

אימוץ הדגשים הללו יאפשר לכם למנוע בצורה יעילה את התופעה ולהשיג שיפור משמעותי במידה והרכושנות של הכלב כבר קיימת.

מתמודדים עם בעיית רכושנות אצל הכלב שלכם וזקוקים לעזרה מקצועית? בשביל זה אנחנו כאן!
אל תהססו ליצור קשר עם מאלפי הכלבים המומחים בחברת "בארק פארק" לקבלת הדרכה אישית ותוכנית אילוף מקיפה!

אהבת? שתף עם חברים...
שתף בוואטסאפ
תמונה של כותב המאמר: אורי כהן
כותב המאמר: אורי כהן

אהלן, אני מייסד חברת "בארק פארק",
נכנסתי לעולם האילוף כבר בגיל 16, עברתי שלל קורסים לאילוף כלבים, אילפתי שלל כלבים והשארתי המון לקוחות מרוצים.
אני יכול לומר בלב שלם שכאשר אתם תתחילו את תהליך אילוף הכלב שלכם יחד איתנו אתם תהיו אסירי תודה על כל רגע.
שמתי לעצמי כמטרת על להנגיש את כל הידע הדרוש בכדי שאתם, בעלי הכלבים, תוכלו לגדל כלבים שמחים יותר ובריאים יותר!

יש לכם שאלה? שלחו לי הודעה בפרטי😉
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
עיצוב לפונט 2
אילוף גורת ויסלה בשם מיילי
אילוף גור רועה בלגי בשם הייפר
איך לבחור את הכלב הנכון עבורכם – טיפים שיצילו אתכם לפני אימוץ!
תקשורת נכונה עם הכלב – הסוד לאילוף אפקטיבי
מאלף כלבים מקצועי בירושלים
איך מתבצע מפגש אבחון לאילוף הכלב?