תקשורת עם הכלב זה הנושא הכי חשוב עבור אילוף הכלב וזה גם אחד הנושאים ש-99% מבעלי הכלבים לא מבינים, זו גם הסיבה שבכל הליך אילוף שאני מתחיל הנושא הראשון שאני מדבר עליו זה תקשורת עם הכלב.
כשאני מדבר על תקשורת עם הכלב אני מדברים על תקשורת וורבלית (תקשורת בעזרת מילים, Yes, כל הכבוד, ו"לא"), חיזוקים חיוביים, תיקונים והנושא האהוב עליי, הנושא שבעגללו אתם מחזקים את הכלב שלכם וגורמים להמון בעיות התנהגות תזמון חיזוקים חיוביים.
איך מתבצעת התקשורת עם הכלב
חשוב להבין שכלבים לא מבינים את השפה בה אנחנו מדברים,
כלבים עושים קישורים בין הצלילים שאתם מוציאים מהפה שלכם לבין הפעולות שמגיעות אחריהן.
הדוגמא האהובה עליי: הכלב שלכם נובח על אורח שמגיע, אתם אומרים לכלב "אל תנבח", ושניה אחרכך מלטפים את הכלב,
מה הכלב הבין? הכלב עשה קישור בין פעולת הנביחות שלו, לתוצאה הסופית שבה מלטפים אותו. העובדה שאמרתם לו "אל תנבח" לא שינתה כי לא תקשרתם את המילה "אל תנבח" תקשרתם את הפעולה ההפוכה וחיזקתם את פעולת הנביחה.
אילו "כלי" תקשורת ישנם ומתי משתמשים בהם?
כלי התקשורת הראשון עליו נדבר אילו חיזוקים חיוביים,
חיזוקים חיוביים זה כל דבר שאתם עושים שמעודד את הכלב להמשיך את ההתנהגות שהוא מבצע,
תחת חיזוקים חיוביים נכנסים חיזוקים ווקליים, ליטופים ומתן חטיפים.
מתי ניתן לכלב חיזוקים חיוביים
אנחנו ניתן לכלב חיזוקים חיוביים אך ורק כאשר הוא מבצע פעולה רצויה, בעזרת החיזוק אנחנו בעצם מעלים את התדירות בה הכלב יבצע את הפקודה שביקשנו.
לדוגמא – מתי נחזק את הכלב אם אנחנו רוצים שהוא לא ינבח כשאנשים דופקים על הדלת:
אם אנחנו יושבים בבית, הכלב נובח על הדלת ואנחנו מלטפים אותו (חיזוק חיובי) אנחנו בעצם מעודדים אותו לבצע את פעולת הנביחה – תקשורת לא תקינה עם הכלב.
לעומת זאת אם אנחנו יושבים בבית והכלב שוכב בשקט בלי לנבוח על הדלת וכתוצאה אנחנו מלטפים אותו הפעם חיזקנו את הפעולה של הרגיעה – תקשורת תקינה ומדוייקת.
מתי נתקן את הכלב
אנחנו נתקן את הכלב כאשר הוא מבצע פעולה לא רצויה ואנו רוצים להוריד את הדחיפות בה הוא מבצע את אותה הפעולה.
נחזוק לדוגמא של אותו אדם שדופק על הדלת:
אנחנו יושבית בבית, הכלב שוכב בנוחות בלי לשים לב לדלת, אנחנו שמים על הכלב את הרצועה ורצים אל הדלת – תקשורת לא תקינה.
אנחנו יושבים בבית, הכלב נובח על הדלת ואנחנו מתקנים אותו – תקשורת תקינה.
תיקונים מתבצעים על ידי משיכה ברצועה של הכלב, התיקון צריך להתבצע בסמוך לפעולה אותה אתם רוצים לתקן, אם עברו 3 שניות מהרגע שהכלב ביצע את הפעולה אין סיבה לתקן אותו.
כלי התקשורת האחרון עליו נדבר זה תקשורת ווקלית,
כדי לתקשר עם הכלב ולהגיע למצב שהוא מבין מילים מסויימות אנו צריכים לחזור עליהם הרבה מאוד פעמים ולתקשר את אותם מילים בצורה שמסבירה את כוונתם,
לכן, אני אסביר לכם מהם המילים שאני משתמש בהם בכדי לתקשר עם כלבים במהלך אילוף ומהם הפעולות שמגיעות אחרי אותם מילים.
כמו שציינתי כבר איזה 20 פעם במאמר,
תקשורת עם הכלב זה אחד הדברים הכי חשובים כאשר אנחנו מאלפים כלבים,
ולכן, על אף שהמשך המאמר עומד להיות קצת קשוח ומתיש אם אתם באמת רוצים לאלף את הכלב שלכם ברמה גבוהה תמשיכו לקרוא.
אם יש מאמר שהייתי יכול להביא לעצמי לקרוא כשהתחלתי את דרכי כמאלף, זה המאמר הזה.
פירוש המילה "Yes"
המילה "Yes" מסבירה להכלב שהוא ביצע את הפעולה שביקשתם בצורה מדוייקת,
לדוגמא: נתתם לכלב פקודה "שב" והכלב ישב ישירות, בגלל שהכלב ביצע את הפקודה שביקשתם במהירות ובדיוק נתקשר איתו בעזרת המילה "Yes".
תמיד יש לומר את המילה Yes בטון דיבור חיובי (ממש כאילו אתם מדברים עם תינוק), ואחרי המילה Yes תמיד תנו לכלב חטיף או אוכל. בנוסף ניתן ללתף את הכלב ולומר מילות חיזוק נוספות כמו כל הכבוד וכו' אחרי המילה "Yes".
נקודה חשובה: כאשר אתם מלמדים כלב התנהגויות חדשות שהוא עדיין לא יודע, הסיכויים שהוא יבצע את ההתהנגות החדשה בצורה מדוייקת שואפת ל-0, לכן כאשר הכלב מבצע התקדמות בעת ביצוע פקודה חדשה, על אף שהוא לא מבצע אותה בצורה מדוייקת חשוב לחזק אותו בעזרת המילה "Yes" וישירות לאחר מכן לתת לו חטיף.
אנחנו מתקשרים בעזרת המילה Yes באנגלית ולא בעזרת המילה "כן" בעברית מאחר וביום-יום אנחנו משתמשים במילה "כן" הרבה פעמים, ולכן אנחנו עלולים לחזק את הכלב ולגרום לו לבצע התנהגויות לא רצויות בלי לשים לב אפילו.
פירוש המילה "כל הכבוד!"
פירוש המילה "כל הכבוד" דומה מאוד למילה "כן",
בעזרת מילה זו אנחנו מסבירים לכלב שהוא מבצע פעולה שאנחנו רוצים, או שהוא בכיוון לביצוע פקודה בצורה שאנחנו רוצים.
גם את המילה "כל הכבוד" יש תמיד לומר בטון דיבור חיובי, אחרי המילה "כל הכבוד" בדרך כלל לא מגיע חטיף, ומומלץ ללטף את הכלב אחרי מילה זו.
אנחנו משתמשים במילה "כל הכבוד" כאשר הכלב בכיוון הנכון לביצוע ההתנהגות הרצויה, לדוגמא ביקשתי מהכלב לרדת לארצה אבל הוא ירד לארצה "לא מדוייק" כלומר ארצה בלי לזרוק את הרגליים הצידה וזה לא הארצה שלימדתי אותו, אני יכול לומר לו "כל הכבוד" אבל אני לא אגיד לו "כן" כי הוא לא ביצע את ההתנהגות הרצויה בצורה מדוייקת.
פירוש המילה "לא"
בעזרת המילה "לא" אנחנו מסבירים לכלב שהוא לא מבצע את הפעולה כפי שביקשנו ממנו,
חשוב לציין שאת הפקודה לא נגיד אך ורק כאשר הכלב לא מבצע פקודה שכבר לימדנו אותו.
את המילה "לא" יש לומר באסרטיביות (בהתאם לכלב).
כאשר אנחנו בתהליך לימוד פקודות חדשות והכלב כבר הבין את הקונספט של הפקודה, ניתן לומר את המילה "לא" וישירות לאחר מכן לתת את הפקודה שוב בכדי לתת לכלב צ'אנס נוסף לבצע אותה,
במידה ואמרנו לכלב "לא", אז לא נוכל להגיד אחריכן את המילה "כן" אלא רק את החיזוק "כל הכבוד" כי הכלב לא ביצע את הפקודה במדוייק כפי שציינתי קודם.
לדוגמא: אני מלמד את הכלב את הפקודה "שב", הכלב כבר הבין את הקונספט של פקודה זו פחות או יותר,
נתתי לכלב את הפקודה "שב", הכלב לא ישב,
אמרתי "לא" בקול אסרטיבי, ומיד אחרכך נתתי לכלב את הפקודה "שב",
הכלב הקשיב לי וישב,
עכשיו מגיע המילה "כל הכבוד!" ללא חטיף.
שימוש נוסף של הפקודה "לא" זה כאשר כלבים בודקים גבולות, אם הכלב שלי כבר יודע מה פירוש המילה "ארצה", אמרתי לכלב "ארצה" והוא לא ביצע את הפקודה,
אני אגיד את המילה "לא – ארצה" אחכה שניה ולאחר מכן אתקן את הכלב כלפי מטה בעזרת הרצועה.
פירוש המילה "חופשי"
בעזרת המילה "חופשי" אנחנו משחררים את הכלב מהפקודה שהוא מבצע באותו רגע.
חשוב מאוד! – בין פקודה לפקודה אני תמיד אשחרר את הכלב ואגיד לו "חופשי", בצורה הזו הכלב יודע מהם הגבולות ומה הציפיות ממנו במדוייק, הוא יודע שהוא לא אמור לצאת מפקודה מסויימת עד שהוא מקבל את הפקודה "חופשי".
לסיכום
בשורה התחתונה התקשורת עם הכלב זה החלק החשוב ביותר באילוף הכלב, אם אתם רוצים לקחת את רמת התקשורת שלכם לשלב הבא אני אמליץ לכם לעשות עוד צעד ולהתקשר אלינו להתחלת תהליך אילוף,
אני בטוח שאני אוכל לעזור לכם לדייק את התקשורת עם הכלב שלכם, לתת לכם את הטיפים, ולהעביר לכם את החומר שאתם ספציפית צריכים לדעת ולשמוע.